Girişimcilik Hakkında
Önemli Kavramlar ve İpuçları
Girişimci Tanımı
Girişimci; herhangi bir ihtiyacı karşılamak üzere, emek, sermaye ve kaynakları bir araya getirerek iktisadi bir mal veya hizmetin üretimini gerçekleştiren, bu amaçla üretim sürecini tasarlayan, örgütleyen ve sürecin tüm risklerini üstlenen kişidir.
Girişimciler, başkalarının baktığı ancak göremediği fırsatları görüp, olası riskleri de alarak, bunları birer iş fikrine ardından da kar’a dönüştürmeye çalışırlar.
Ayrıca girişimciler, başkalarının karışıklık veya kaos olarak gördüğü durumlarda, ortaya çıkan fırsatları sezen kişilerdir.
Girişimcinin Bileşenleri
Girişimci ile ilgili yapılan tanımlarda dört temel unsura dikkat çekilmektedir.
Yenilikçi ve yaratıcı olma
Risk üstlenme
Öncü olma
Rekabetçi düşünme
Girişimcinin Karşılaştığı Riskler
Girişimcinin karşılaştığı riskleri dört gurupta toplayabilirz. Finansal risk, kariyer riski, aile ve sosyal risk, ruhsal risk.
İş Kurmanın Üç Yolu
Girişimci bir iş kurmak istediğinde 3 yolu vardır. Sıfırdan bir iş kurmak, mevcut bir işletmeyi satın almak ya da franchising yöntemini kullanmak.
Yeni bir iş kurmak, diğer iki yönteme oranla daha fazla bilinmezi içermesine rağmen girişimciye özgü olmasından dolayı tercih edilmektedir. Daha riskli ve maliyet açısında belirsizlik düzeyi yüksektir.
İş Fikri Bulma Yöntemleri
Girişimde Bulunurken
Henüz yolun başındasınız, o yüzden deneyim eksikliğinizi mutlaka dikkate alın. Bu eksiğinizi belli ölçüde gidermek amacıyla, mutlaka güvenilir kaynakların bilgi ve tecrübelerinde faydalanın.
Mutlaka yazılı bir iş planınız olsun
Gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, sıkı, titiz ve planlı çalışın. Detayları atlamayın.
Yanlış ortaklık nedeniyle zor durumlara düşmeyin. Eğer ortaklık yapacaksanız potansiyel ortağınızın iş konusundaki güçlü ve zayıf yanlarını doğru analiz edin. Sadece mevcut duruma göre değil, gelecekteki ihtiyaçları ve dengeleri de gözeterek seçim yapın.
Girişim fikrinizle ilgili hukuki ve mali konular hakkında bilgi sahibi olmadan adım atmayın. Gerekirse konuyla ilgili bir uzmandan destek alın.
Girişim öyküleri çoğunlukla sınırlı sermaye ile başlar. Sizin de sermayeniz kısıtlıysa sermayenizi etkin bir şekilde kullanılmaya çalışın.
İnternette yapacağınız araştırmalara dikkat edin. Edineceğiniz yanlış bilgiler, işinize zarar verebilir. İşinizin kuruluş aşamasında ve ilerleyen dönemlerde yapacağınız araştırmalar için kullandığınız kaynakların güvenilir olmasına özen gösterin.
Bilgi, teknoloji ve yenilikleri takip etmeyenlerin bir süre sonra rekabette geri kalma olasılıklarının yüksek olduğunu unutmayın. Bu nedenle işinizle ilgili güncel konuları takip etmeyi ihmal etmeyin.
İş Planının Tanımı ve Yararları
İş planı kim olduyğunuzu, ne yaptığınızı, nereye ulaşmaya çalıştığınızı, nasıl ve ne zaman hedefe ulaşmayı beklediğinizi, nasıl başarılı olacağınızı gösteren ve kurmayı planladığınız işletmeyi bu saydığımız kriterlere göre tanımlayan yazılı bir belgedir.
İyi hazırlanmış bir iş planı, başarılı bir işletme kurma şansımızı artıracaktır.
İş kurma süreci 8 aşamada açıklanabilir.
Girişimcilik konusunda bilgi ve tecrübeden faydalanarak, iş fikrinizin başarılı olma ihtimalini önemli ölçüde artırabilirsiniz.
Bu konuda sizlere yol göstermesi ve yardımcı olması amacıyla, “Temel Girişimcilik” eğitimini özenle hazırladık. Serkan Sürel’in sunumuyla hazırlanmış olan ve tamamı video içerikten oluşan bu değerli online eğitim hakkında detaylı bilgi edinmek için lütfen aşağıda ki linki tıklayınız.